Tuesday, October 14, 2008

Tadi erisya menyelak-nyelak helaian album lama. melihat-lihat gambar ketika di bangku sekolah dulu. Betapa riang dan polos kami ketika itu. Erisya mendapat pendidikan awal di sekolah perempuan. Dari darjah satu sehinggalah Tingkatan 5, erisya tidak pernah bersekolah campur. Seronok betul masa tuh...maklum, tiada pelajar lelaki, kitalah hero! Erisya akui agak nakal ketika itu. Namun syukur, masih disayangi guru. Kata orang tak berkat belajar kalau guru tak suka!

Masa remaja, erisya lebih suka menghabiskan waktu di sekolah berbanding di rumah. Bila dah siap semua kerja rumah dan menelaah pelajaran, barulah erisya pulang. Erisya baik dengan seorang kakak senior ni. Kami banyak berkongsi kesedihan. Suatu hari kami telah diajak oleh sister yang mengajar kami menghilangkan kesedihan di chapel. Menurutnya, hanya Tuhan yang boleh menghilangkan kegundahan. Kakak senior setuju. Namun erisya masih ragu. Erisya takut! Erisya tak pernah masuk ke dalam chapel sebelum ini. Sekadar mengintai dari luar saja. Dengan rasa bersalah, erisya terpaksa melepaskan kakak senior masuk ke dalam chapel seorang diri. Erisya tak tahu nak buat apa. Akhirnya menunggu di luar macam orang bodoh. Tiba-tiba kakak senior keluar dengan tangisan. Erisya terkejut dan mengejarnya dari belakang. Akhirnya, erisya berjaya juga menangkap butir percakapannya dalam sedu-sedan. Erisya tanya, kenapa dia meluru keluar chapel sambil menangis. Kakak senior kata, semasa berada dalam chapel tiba-tiba dia terdengar suara azan! Eh! tak mungkin. Erisya tak percaya. Di kawasan sekolah kami mana ada surau atau masjid! Namun, dari air muka kakak senior, erisya tahu dia tidak berbohong. Peristiwa itu menyentuh perasaan erisya. Terasa betapa Allah amat menyayangi kakak senior.Terselamatlah akidahnya
Sejak itu, kakak senior mula berubah. Sudah pandai berbaju kurung. Erisya?masih seperti dulu, rimas ! Tiap hari masih berpinafore dengan rambut berdandan dua kiri dan kanan.

Suatu hari, ketika berjalan pulang ke sekolah..erisya terdengar suara seorang lelaki menegur, " kenapa tak pakai pakai baju kurung..kan manis?"
Erisya terkejut dan mengangkat kepala..namun hanya nampak belakangnya saja. Dia mengayuh basikalnya, perlahan. Erisya tak tahu budak sekolah mana. Erisya tak pernah tahupun kewujudannya di dunia ini...tiba-tiba saja menegur erisya ! Tapi yang peliknya, erisya rasa malu ..teramat malu kerana ditegur begitu. Teruk sangatkah penampilan erisya? keesokan harinya, buat pertama kalinya erisya tak rimas lagi berbaju kurung!

Itulah detik mulanya erisya berubah. Selama ini, keluarga teman-teman hairan kenapa erisya tidak pernah menjamah nasi di rumah mereka..manalah mereka tahu erisya ni orang melayu tak boleh makan lauk yang tidak disembelih!

Bagaimanapun, erisya bersyukur. Kedua-dua peristiwa itu telah membuka minda . Itulah detik mula erisya mencari diri.

Lima tahun kemudian, guru bahasa Inggeris pula menawarkan RM1000 dan tempoh masa sebulan untuk berfikir bertukar akidah. Namun erisya menjawab bahawa erisya tak perlu masa untuk berfikir kerana telahpun membuat pilihan. Hidup dan mati, biarlah dalam Islam.

(selepas peristiwa itu, erisya cuma dapat "C" dalam peperiksaan bahasa inggeris walau pun erisya yakin boleh menjawab soalan dengan baik. Guru itu juga tidak menghiraukan erisya lagi. Tak pernah lagi berbual mesra seperti sebelumnya. Teman baik erisya menggesa agar erisya mengadu kepada pihak atasan, namun erisya malas nak memanjangkan cerita).

p/s: Sebab itulah bila berhadapan dengan C dulu, erisya tidak sekalipun berasa ragu untuk berpisah. Erisya juga tidak mengharap agar dia memeluk Islam demi erisya. Biarlah dia menjadi Islam kerana cintanya pada Allah, bukan kerana cinta kepada seorang wanita seperti Erisya!

buat bunga 012345...syukurlah, meski berbeza budaya tapi satu negara, satu agama!


7 comments:

  1. 03778390 xx utk 017698....Tuesday, October 14, 2008

    Erisya , dulu budak TMGS , Taiping ke ? Saya tau sekolah tu sebab dulu saya pernah jadi Edwardian.

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin..

    Jangan lupa baca posting terbaru...

    http://inspirasi-aliff.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Hi Erisya, Bahasa saya sebelum Merdeka, 1950's ha ha, banyak da la lupa, but can still understand about 34% reading yours and my other Malay blogger friends...I am improving too, ha ha.

    Re sekolah mix education...as well studies, I was my teacher's nightmare as well the Form 5 and 6 girls...
    I would bring snakes and iguanas to class, ha ha and quietly lepas dalam darjah.

    Oh boy, you should see the teachers in their sarongs or cheong sums scrambling up their tables or thru the doors, ha ha....only did it to teachers who loves to gice us homework on Fridays, ha ha.

    You keep well and have a nice day. Senang datang, Lee.

    ReplyDelete
  4. edwardian,

    X lah..erisya pelajar MCS (bukan di Taiping) :)


    sdr aliff,
    selamat hari raya. maaf zahir batin. insyaAllah, pasti baca!

    Lee,
    TQ for coming. Wow! u still can understand bahasa! good for you!Yes, I can imagine your teachers nightmare...as well the girls ehem!(Your words really can melt ice maiden!!)

    ReplyDelete
  5. erisya bunga 012345 pun ada tempoh pengalaman cam erisya ke? mabye cuma beza satu negara satu agama... leh citer kisah cinta 012345 tu?

    ReplyDelete
  6. Wah 1 Eden dah mula syok baco entri blok ni...teruskan , teruskan. slalu di suggest dek bunga 012345...mai lepak blog ni. takpa...chek dah bubuh dlm bookmark/favorit , hehehe

    ReplyDelete
  7. kak sakura,

    ok, next n3 akan citer pasal bunga 012345 pula...nak tahu in detail ka? tapi tak yahlah tahu nama watak utama ya...takut ada yang terasa pula!

    PK,

    terima kasih sudi lepak di blog ini. kalau lepak di kedai mamak kena kuar duit...sini free jer!teruskan beri sokongan!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah