Sunday, October 26, 2008

Esok deepavali. Tiada rancangan nak ke mana-mana. Hasrat nak bertandang ke kpg M bersama bunga 012345xxxx terpaksa dipadamkan kerana tuan rumah nak beraya ke Tanjung Karang.

Biasanya, tiap kali sebelum deepavali, erisya pasti terima hadiah satu tin marukku dari V. Walau jarak usia jauh berbeza, kami boleh berkawan baik. Sekarang V telahpun bersara. Marukku V adalah yang paling sedap pernah erisya makan! Sebelum erisya berpindah ke KL, V ada memberi resepi marukku istimewanya itu..namun erisya hanya mencubanya sekali...walau dipuji oleh kakak tapi erisya tak puas hati kerana tak sesedap hasil tangan V!

Bila dikenang semula, sejak sekolah lagi teman-teman rajin memberi erisya kuih nyonya pada tahun baru dan kuih marukku pada deepavali. Tiap kali erisya mengusung pulang kuih-kuih tu semua...opah pasti marah. Opah tak boleh terima alasan erisya bahawa semua teman erisya adalah vegetarian dan mereka amat menghormati pegangan agama erisya. Sebetulnya, opah agak alergik dengan makanan orang bukan melayu....inilah yang mengherankan erisya. Padahal opah berketurunan cina. Entah kenapa tekaknya loya jika bukan orang melayu yang masak. Pernah suami makcik yang baru masuk Islam masak kari...opah termuntah!

Suatu hari, opah nak makan pisang yang dibeli papa, erisya mengusik..." opah..jangan makan.." opah terkejut ,"haaa ngaper?" erisya jawab,"tu pisang cina!"...dan opah ketawa sambil marah-marah sayang!

2 comments:

  1. Esok erisya dengan bunga 012345 xjadi beraya ke rumah M, datang la je rumah kak sakura nanti akak beli marku dulu ya he he he

    ReplyDelete
  2. oraitttt...no problemo!kita deepavali berdua

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah