Monday, December 15, 2008

SOMEN


Adik bongsu erisya dah balik ke rumahnya. Permintaannya agar erisya masak somen tak dapat erisya tunaikan. Maklum sekarang ni, kat KL sukar nak dapatkan bahan makanan Jepun yang halal. Boleh dikatakan semua shoyu ada mirin. Erisya kena balik PP dulu....biasanya erisya suka beli di Gama..kat sana masih ada yang halal.
Kami sekeluarga suka makan somen. Satu2 nya masakan jepun yang diajar oleh Kudaka-san pada erisya (suami puan Jahrera, sifu haiku). Anak pun suka makan makanan Jepun terutamanya sushi. Suami pula paling suka makan chroquette ikan kod. Memang sedap...tapi ikan kod mahal...kena tunggu turun harga baru erisya beli. Pernah dulu erisya gantikan dengan ikan tenggiri segar dari laut...namun tak sesedap ikan kod! Aneh kan? Padahal ikan kod tuh ntah berapa lama ada di supermarkat. Mungkin makanan Jepun hanya sesuai guna bahan mentah dari sana ajer.
Semasa di Oki dulu, kat lab ada banyak ikan besar. Orang sana tak makan kepala ikan. Bila erisya beritahu kita suka makan kari kepala ikan mereka terkejut. Jantung pisang pun mereka tak makan...maklum, manalah mereka tahu buat sambal belacan! Di sana juga ada pokok serai. Tapi erisya lihat rumpun serai di sana kecil jer...serai pun slim ! Pasti mereka heran jika erisya beritahu kita gunakan serai dalam masakan. .....errr sebab , mereka hanya ambil daun ajer..serainya mereka buang!

23 comments:

  1. betul ker depa makn daun serai? hebat betul? tajam2 kan?

    maksu baru belajar buat haiku, nanti maksu tempekkan kat blog

    ReplyDelete
  2. nampak ringkas tapi perlukan bahan eksklusif rupanya..hehe..macam mana rasa tu?banyak juga makanan jepun yang erisya tahu ya...ingatkan makanan arab ja...hahaha...

    saya pernah makan ikan mentah style jepun.memang sedap dan tak nampak dan rasa macam ikan mentah...cuma berisiko sedikit sebab kuantiti asid bertambah apabila limau/cuka dan lada banyak digunakan.hehehe...

    p/s: kalau erisya buka restoran ala jepun mesti ramai pelanggan kan?sayalah pelanggan setia yang selau mendapat diskaun..hehehe..

    ReplyDelete
  3. Uncle tak pernah merasa lagi somen. sushi tu biasalah.

    Uncle pun baru ni pergi s/market tengok isi ikan kod rasa nak beli tapi tengokkan harga terus undur.

    ReplyDelete
  4. maksu, daun serai tu direbus amk air jer...buat teh serai. kat sana diorang suka teh serai, teh jasmine dsbnya. amboiiii terror lah maksu ...sape jadi sifu? kena hati2 pilih sifu sebab banyak haiku melayu dah lari dari haiku sebenarnya.ganbatte ne maksu!

    ajeem, ikan mentah jepun tak perlu limau atau cuka ...cukup gunakan wasabi jer. memang sedap! tapi kat malaysia ni , kebanyakan ikan telah di steam...bukan yang mentah sebab tu kurang sedap.

    somen tu ringkas jer....cuma perlu somen (noodle) halia, daun bawang dan kicap khusus untuk somen.tu ajer! seisi keluarga suka makan! kalau musim pansa, mereka letak ketul air batu kat somen dan kicap . kalau musim sejuk tak yah letak air batu ..yummmy!

    p/s: business is business no discount..kalau makan kat rumah free of charge huhuhuhu tapi ajeem punya pasal...bolehlah kasi discount huhuhu

    sir nik....memang sedap! cuba lah!

    uncle, nanti uncle trylah tapi rasanya kat kedai jepun sini tak jual kot. kat jepun pun bukan semua tempat ada jual. makanan tradisi sesetengah tempat jer...kat tokyo , ada satu hotel tuh...dia luncurkan somen kat buluh...kita kutip kat buluh tu then campur bahan 2 yang tersedia atas meja dan makan! memang menarik!ish! rasa lapar lak citer pasal somen ni huhuhu

    ReplyDelete
  5. maksu, daun serai tu direbus amk air jer...buat teh serai. kat sana diorang suka teh serai, teh jasmine dsbnya. amboiiii terror lah maksu ...sape jadi sifu? kena hati2 pilih sifu sebab banyak haiku melayu dah lari dari haiku sebenarnya.ganbatte ne maksu!

    ajeem, ikan mentah jepun tak perlu limau atau cuka ...cukup gunakan wasabi jer. memang sedap! tapi kat malaysia ni , kebanyakan ikan telah di steam...bukan yang mentah sebab tu kurang sedap.

    somen tu ringkas jer....cuma perlu somen (noodle) halia, daun bawang dan kicap khusus untuk somen.tu ajer! seisi keluarga suka makan! kalau musim pansa, mereka letak ketul air batu kat somen dan kicap . kalau musim sejuk tak yah letak air batu ..yummmy!

    p/s: business is business no discount..kalau makan kat rumah free of charge huhuhuhu tapi ajeem punya pasal...bolehlah kasi discount huhuhu

    sir nik....memang sedap! cuba lah!

    uncle, nanti uncle trylah tapi rasanya kat kedai jepun sini tak jual kot. kat jepun pun bukan semua tempat ada jual. makanan tradisi sesetengah tempat jer...kat tokyo , ada satu hotel tuh...dia luncurkan somen kat buluh...kita kutip kat buluh tu then campur bahan 2 yang tersedia atas meja dan makan! memang menarik!ish! rasa lapar lak citer pasal somen ni huhuhu

    ReplyDelete
  6. Hi Erisya, that dish looks very delicious...ada lagi? Ha ha.
    Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  7. Erisya,

    gelak dan senyum tahap raksasa nii..hahaha...memang best la erisya ni..siap ngan resepi lagi..boleh ambik kursus memasak ngan erisya nanti..hmm..teringin plak nak cari masakan jepun..hehe...

    p/s: setiap kali makan dan dapat diskaun restoran erisya akan dapat pulangan tau sebab saya akan bawa 3 pelanggan tetap setiap kali nak makan..hehe..saya jelah yang dapat diskaun...hurmm..bestt...

    ReplyDelete
  8. Sodap ke somen tu..?
    Ingat nak rasalah sekali...

    ReplyDelete
  9. mmm..
    cam seronok jer lepaQ kat Blog neh..
    I Love Japan tapi xsuker makan ikan.. lebey2 lagi yg mentah.. xleh masuk ar..
    Berapa Lama duk Japan..
    Leh ckp Japan tak?
    hehe..

    ReplyDelete
  10. Lee, try lah ! kata orang jepun, oishi desyo...!!!

    ajeem, oh ya terlupa lak...mungkin yang ajeem maksudkan campur cuka tu ialah sushi. Iya, bila sediakan nasi untuk sushi,...kita masukkan sejenis serbuk (dalamnya ada sikit cuka)....erisya tak pandai masak sangat huhuhu masa mula balik malaysia sifu jahrera ada kirimkan bahan mentah untuk makanan jepun,...puaslah erisya sekeluarga makan makanan jepun huhuhuhu tapi dah lama tak buat sebab sini banyak yang tak halal!

    mazemie maz...sodap! rasanya tak sama ngan bihun atau me. Tepung mi dikeringkan guna cahaya mataharai sahaja....rasanya lebih asli!

    ReplyDelete
  11. Lots of love....erisya dok sana kejap jer :( . sempatler belajar bahasa jepun tahap 2 di sana, tapi sekarang banyak dah lupa. Bila rindukan jepun, erisya akan nonton citer jepun dan cari makanan jepun ehem! nasib baik masa ke sana erisya dah kawin, kalau tak pasti tak mau balik malaysia huhuhuhu sebab tuh, hasrat hati agar dapat menantu jepun....bila raya tak yah buat rendang ....buat sushi ajer huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. erisya..camne nk buat somen tu?
    ajr la saya...boley kan ;-)
    saaaaaayyaaaaang erisya >:D<

    ReplyDelete
  13. hahaha cu Sa Yang...nak resipi baru sayang yeeee...nanti erisya masukkan dalam entry baru resipi somen tuh...err resepi dari africa selatan tak nak ka? erisya ada banyak resipi sana (kawan hadiahkan5 buku amsaklan sana! )

    ReplyDelete
  14. erisya makan SOMEN leh awet muda ka he he he

    ReplyDelete
  15. kak sakura, akak dah cukup awet muda tak yah makan apa2 dah huhuhu

    ReplyDelete
  16. sya...nak..nak..
    boley gak try makanan africa...
    if sya leh emel lagi bagus...
    this is my emel add sephiasayang@yahoo.com
    suka nye..suka nye..tq sya..
    lap u >:D<

    ReplyDelete
  17. cu Sa YaNg....syoknyer ada yang lap me huhuhu ok, i'll email the recipe. tapi resipi somen kena kiv dulu, erisya nak amik foto jenama somen yang sedap dulu ( aritu erisya beli brand lain, TAK SEDAP! )dan foto shoyu yang halal. nak resipi apa? kek , lauk-pauk , kuih muih, nasi briyani, atau cookies? nanti erisya hantar to emel chu Sa Yang :)

    ReplyDelete
  18. yak boleh nak makan makanan jepun walaupun teringin sangt

    ReplyDelete
  19. fahana naper? ada pantangan ke...banyak yang halal , tau..

    ReplyDelete
  20. huhu..
    menantu Jepun? bagus2 bagus.. kalau akak ada kenalan jejaka japan, kenalkanlah plak ngn LOL ek.. huhu..
    nak bersuamikan org Japan jugak nie..
    hakhak.. gurau.. but I Love Japan..
    kak buat per kat Japan hari tue? hehe.. menyibuk skit..

    ReplyDelete
  21. LOL, erisya ada 4 kenalan lelaki jepun yang rapat, sumer bujang, sumer cute, sumer giler keje huhuhu

    alahhh erisya pi kursus jer...kejap jer kat sana :(

    ReplyDelete
  22. nak satu..

    huhu..

    pasti dah kawen now..
    mmm..

    27/03/2009

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah