Friday, January 30, 2009

SUATU KEBETULAN

Ketika baca entry terbaru tuan Jinggo erisya temui kebetulan yang aneh namun menarik.....aneh kerana tiga atau empat tahun lepas erisya pernah menghasilkan tanka (puisi jepun) berkenaan semalu yang erisya gambarkan sebagai wanita. Rupanya ada hadis berkenaan semalu yang juga digambarkan sebagai wanita! Kebetulan? Hmm...bagi erisya ianya sesuatu yang menarik kerana erisya tak pernah baca hadis tersebut maka sudah pasti erisya tidak plagiat kisah tersebut! Hmm...rasanya pasti ada penulis lain yang dapat idea yang sama :)

Selain merepek2 atas kertas menulis tanka, haiku dan puisi, erisya juga suka menonton filem genre seram atau mistik. Jujur, erisya ni penakut. Namun erisya suka melihat adegan2 yang ada persamaan dengan pengalaman erisya sendiri. Misalnya filem Harry Potter (ooops! bukan adegan penyapu terbang, ya? ) dan The House filem siam (erisya banyak koleksi filem hantu siam.....minat giler!). Sape yang pernah menonton filem The House tuh pasti ingat lagi lembaga yang menghantui rumah tersebut.....ish! bukan hantu minah lawa yang pakai baju biru tuh....tapi lembaga botak yang kelihatan seperti asap hitam tuh....iya ..yang tu lah...percaya tak erisya pernah melihat lembaga seperti itu? (memang tak hensem). Suatu kebetulan yang aneh! Seolah pembuat filem tuh pernah mengalaminya macam erisya juga!....seperkara lagi....erisya alami peristiwa tersebut ketika tinggal di rumah yang penghuninya diganggu ilmu bomoh siam! Kebetulan?

Hmmm....tak sabar lak tunggu filem alam bunian....apakah Pak Karamu dan Uncle Mountdweller akan temui beberapa siri kebetulan juga?

31 comments:

  1. erisya akak tak suka tengok filem seram atau hantu....

    ReplyDelete
  2. Erisya..saya pun minat cerita seram tapi lepas tangok..nak ke bilik air mesti kena berteman..hehehe

    ReplyDelete
  3. Puan Erisya

    Secara kebetulan : saya dalam proses untk menyiapkan modul pembinaan karektor : sebab N3 saya cenderung kearah itu...

    misi untuk melahirkan nice person...hampir siap...

    ReplyDelete
  4. idup ini penuh dgn kebetulan..

    ReplyDelete
  5. hehehe..member banyak cerite hantu dan saya memang tak bolehtengok sebab sampai meninggal pun say aakan ingat muka hantu tu..huhuhu(kalau nikmat ingatan ni kekal)tapi memang saya susah nak lupa bab-bab crita hantu..jadi saya elakkan walau teringin nak tengok..huhu..zombi kampung pisang bolehla..hehe

    memang banyak kebtulan dalam hidup ni..syoknye bila ada kebetulan dengan agama..macam yang hadis tu..bila2 nanti post lah pasal hadis tu..teringin nak tahu..hehehe

    ReplyDelete
  6. harap tade kebetulan macam dalam cerita hantu. huhu. takut.

    ReplyDelete
  7. the house? tak pernah tengok

    :D

    tak suka hantu jepun, dia suka ngensot. sangat scary giler.

    ReplyDelete
  8. 'Memang Tak Hensem'?

    Haha.. ader ke Hantu yg hensem kak?
    Mmm.. byknyer pengalaman tntg Hantu..
    Akak nie xdew ar penakut.. berani ader..

    **Teringin nak tgo toyol.. huhu..

    ReplyDelete
  9. erisya, satu kebetulan juga bila LOL juga buat entry tentang kebetulan ni.. dan kebetulan juga, pagi tadi asyik jumpa cerita hantu jer dalam blog orang lain..

    ReplyDelete
  10. percayakah sebenarnya kebetulan itu tiada...terutama bg kita yg islam. semuanya Qada & Qadar Allah...semuanya tuhan sudah atur dikk...bila jd isu2 camni maka terbuktilah betapa besarnya kekuasaan Allah, yg memungkinkan aturan yg 'miraculous' camni...wallahualam.

    ReplyDelete
  11. Salam erisya,

    Betul memang kebetulan.Sesudah uncle buat n3, uncle buka blog erisya. Nah.. secara kebetulan kan?

    ReplyDelete
  12. jgn lah ada kebetulan camtu..
    suka tengok cite hantu gak~

    ReplyDelete
  13. kak sakura...patutlah asyik ajak erisya tgk citer lawak jer...hehehe

    Tirana...hahaha mesti hubby tak kasi tgk sebab nanti dia yang kena temankan :)

    tuan J...tahniah! moga sukses! moga anak erisya dapat bergurukan tuan J ;)

    Fahana...erisya ada citer asal zombie kpg pisang tuh...citer ...omputih memang scary giler! jantung gedebuk -gedebak!

    Farhana...ironinya bukan sumer org jumpa hantu! jgn bimbang...hanya org yang sama jer bertemu hantu walau ke mana dia pergi :)

    Maksu...a'a lah hantu korea n jepun tak leh jalan...dok ngesot jer! dah tuh rambut panjang mengurai tutup muka....errrr nanti maksu jgn posing camtuh lak untuk tutup muka!

    LOL...kak erisya pernah tgk gambar kandid...tanpa sengaja ada wajah 'dia' dalam gambar ...HENSEM! muka nya putih bersih pakai jubah dan serban serba putih...budak lelaki yang amik gambar tuh demam seminggu lepas tgk gambar tuh...terkezutttt! 'Dia' tuh tinggi....tapi bahagian kaki nampak mcm asap jer....tapi ish! hensem lah!masa tuh erisua masih 16 tahun ehem! memang sukalah tgk sesape yang hensem hehehe errr betul nak tengok toyol? betul ni?

    kak Nurdaniella....citer2 ni memang bermusim..tetiba saja sumer org teruja citer kisah hantu hahaha

    uncle...erisya terkejut baca n3 uncle...genre yang sama hehehe

    Nahmy ....hmmm...erisya tak pernah terfikir dari sudut ini...semua telah diatur oleh-Nya....law of attraction. Terima kasih Nahmy..kerana membuat erisya memandang dari sudut lain :)

    sooo ACU....bukan kebetulan!

    ReplyDelete
  14. aja...tak pe...tgk citer hantu tak semesti boleh jumpa hantu :)

    ReplyDelete
  15. salam erisya..
    skrg kat tv pun byk dah tunjuk citer2 hantu ni.. anak teman yg sulong tu (belum 3 tahun) suka benor dok layan citer antu.. kalo kaleh channel lain.. bising dia "nak ngok momok..!"
    ibu nyer.. hihi.. memang penakut, nanti susah nak tido mlm..huhu..

    ReplyDelete
  16. salaams kak yong...hehehe kelakarlah anak kakyong tuh....berani betoi dia nak ngok momok. erisya jarang tgk tv...hjg minggu baru tgk cd ngan suami/anak tapi kalo citer hantu dema berdua tak minat....sesorang jer nengok deme tido! kalau tgk citer aksi lak erisya yang tido! dema tak kisah erisya tido janji ada disebelah dema!

    ReplyDelete
  17. Hi Erisya Nor, ha ha, you like Siam hantu films? You speak or understand Thai?
    Erisya Nor, kalu ada senang, datang ke pondok saya...
    You have a pleasant weekend, Lee.

    ReplyDelete
  18. salam. terima kasih dan tahniah kerana dipilih sebagai blog pilihan. ada logo/badge untuk ditampal pada blog.

    ReplyDelete
  19. huhu..
    cite antu skang nie banyk yg kelakar la..
    cam niyang rapik tu.
    ihi~

    ReplyDelete
  20. Lee....I cant understand thai..have to read subtiles

    RdhanZ...shukran ! suatu penghargaan yang tak ternilai :)

    ajaa...tak ikut sgt niyang rapik tuh...tapi minat anak betong :)

    ReplyDelete
  21. erisya, nak tanya sikit.. anak erisya masih boleh nampak benda2 ghaib lagi ker??

    ReplyDelete
  22. Kak Erisya..
    Hahaha..
    memang kebetulan..
    Kebetulan sangat..
    Nasib ar tak KEBETULAN aku ternampak makhluk2 hensem yang kak maksudkan..
    huhu..
    Walau hensem cmner pown kalau itu bukan manusia.. rasanya aku tetap aku.. huhu..

    kalau betol naktengok toyol, ble ker kak?
    hmmm... dia tak cederakan manusia ker kak?

    ReplyDelete
  23. kak nurdaniella...sekarang anak tak nampak apa2 dah....syukur! naper? anak akak pun boleh nampak ka?

    LOL....hmmm betul gak kan? hensem pun wat per...bukan spesies kita...tak dok pekdoh hehehehe toyol tu isap darah kat ibujari kaki dan curi duit...ada kawan citer pernah terserempak masa buang air besar belakang semak tepi sungai...kecil mcm budak, bitak, ada taring, mata merah, kulir bersisik hijau....tu citer dia lah...kak erisya tak pernah nampak toyol...kalau nampak budakpun mcm asap2 hitam jer...masuk badan anak sedara masa dia tidur.

    ReplyDelete
  24. erisya, hehe.. bukan anak tapi kawan.. mulanya dia kena berubat untuk buang saka, lama2 dapat pulak anugerah tu.. nasib baik dia jenis berani..

    ReplyDelete
  25. This makes perfect sense to anyone

    ReplyDelete
  26. This surely makes great sense!

    ReplyDelete
  27. Thats an all around great article!!

    ReplyDelete
  28. I don't disagree with you!

    ReplyDelete
  29. At least some bloggers can write. My thanks for this writing!!

    ReplyDelete
  30. Your quite correct with this blog!

    ReplyDelete
  31. Admirable blog post..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah