Monday, January 19, 2009

MOH KITA KE KUALA



Air pancut kat bandar diraja Kuala Kangsar


Muzium Diraja Perak (dulunya Istana Kenangan)




Istana Sultan Perak.....dari jauh jer...maklum kamera tak canggih...

tak leh zooming jauh2



Masjid Ubudiah

Ehem! ada orang beritahu maknya nak nikah di sini

jika erisya terima lamarannya...hmmm..soooo sweet :)

Galeri Sultan Azlan Shah (dulunya Istana Ulu). Ada banyak koleksi pakaian tuanku dan permaisuri. Paling membanggakan lihat jubah dan wig tuanku masa jadi Hakim Malaya dulu....juga foto perkahwinan Raja Muda Nazrin Shah...fuh! bagai pinang dibelah dua....sama cantik sama padan.



Perkarangan Galeri SAS


Perkarangan Galeri SAS




Dah lama tak pekena laksa kuala. Keistimewaannya? Laksa dibuat dari tepung gandum (laksa penang dibuat dari tepung beras, manakala kebanyakan tempat lain diperbuat dari tepung ubi) cuma....errr kuahnya tak sama macam dulu lagi...

sekarang banyak ajinomoto!

Kraftangan warga kuala...handbags




Foto yang diambil di hometown erisya iaitu Kuala Kangsar. Dah lama tak balik ke sana....5 tahun kot! Seronok dengar perbualan orang di sekeliling....maklum, asyik dengar loghat KL dan Penang jer! Perbualan sehari2 di rumah adalah loghat Penang....apa taknya...suami tak boleh nak ubah loghat utaranya....takut tergeliat lidah! Hmm..baru puas rasa hati dapat cakap loghat perak di kuala! rindunyeee wehhhh



42 comments:

  1. Salam erisya,

    Rupanya banyak tempat menrik di Kuala Kangsar. Selama ini uncle lalu saja, tidak pernah singgah.

    Jadi sekarang erisya kat sanalah, makan angin kot?

    ReplyDelete
  2. cantikkkknya...
    xpenah age sampai sane..
    waaa~

    ReplyDelete
  3. salam....terima kasih melawat blog saya..cantiknya pemandangan di Kuala Kangsar..kena pi jalan sekali ni..

    ReplyDelete
  4. Hola hada preciosa! Que fotografías tan bonitas, gracias por escuchar y ver el vídeo.

    Besitos

    Hello it foretells precious! That so pretty photographs, thanks to listen to and to see the video.

    Kisses

    ReplyDelete
  5. merrrrnarikk..bila tengok gambor2 tu semua, tak tersangka yg Perak byk tempat2 yg boleh dilawati...padahal sblh negeri kediaman saya je (selangor).

    ReplyDelete
  6. saya baru merancang nak cuti2 malaysia semnatara masih belajar ni..hehehe..ada 'can' lah nampaknyer..Perak ni memang jadi destinasi sbenarnya..tunggu masa dan perancangan yang lebih baik je..hehehehe
    mak tak berape suka loghat utara.dia lebih suka loghat kelantan terengganu..tapi saya sangat suka loghat utara.Kelantan terengganu ke,melaka ke nogori pun ok gak..cima kalau dah pekat sangat,saya nganga je lah..hehehe

    ReplyDelete
  7. salam perkenalan,
    orang kuala ker miker ni.. teman masa bujang dulu rajin le juger kuala.. hihi, g shopping sakan..

    laksa kuala.. teman dulu selalu makan yang dekat dgn fajar tu..

    ReplyDelete
  8. uncle...erisya bukan makan angin..pi jumpa sorang ustaz di sana (mcm yg erisya citer kat uncle dulu tuh)...kebetulan dia jamu kambing sempena kemenangan calon di trengganu tuh :) rupanya tiap kali calon PAS menang beliau buat kenduri kambing!

    ajaa dan sir nik....pegilah jalan2 di kuala kangsar (bandar diraja perak) ...sumer tempat tuh dekat2 jer...dulu2 jika besdei tuanku, kami boleh masuk istana...tapi tak tahulah sekarang ni boleh masuk ke tak :)...syok tengok barang2 tuanku...ada handbag bertatahkan berlian asli! (hadiah dari kerabat diraja brunei)

    maria jesus...gracias! pls come again :)

    nahmy....nanti jalan2lah ke perak...sekarang erisya tinggal di selangor tapi tak tahu nak jalan2 ke mana2 lagi....cuma ke sg congkak jer :)

    fahana....nanti cubalah amsakan utara....analah tau ...kot suka lak...bolehlah cari org utara ehem!ehem! erisya tak pandai sgt cakap utara..bila suami dan anak cakap utara yang pekat2....diorang fening kena explain balik maknanya dalam bah melayu hehehe ...susah 2 sgt erisya balas dalam loghat perak...biar sama2 tak faham hehehe

    kak yong....tu lah kan...ada dengo barang siam kat kuala murah...tapi tak jumpe le pulak! aritu sempat gak ke lembah tapi suami dah pesan awe2....jgn beli ape2! terliur je le teman tengok brg sana!bukan senang nak cari tiko mengkuang kat kl ni!dah pasang angan, lepas ni...nak beli gak tiko tuh!

    ReplyDelete
  9. dulu2 selalu gak acu & family ke sana beli barangan mengkuang.tp dh lama sgt dh x ke kuala nie...ingt lps ke bukit merah aritu nak le p kuala nie tp last minit cancel sebab ada hal lain...

    ReplyDelete
  10. laksa pak ngah tu baru jer keluar kat tv ari tu.. tengok diorang proses laksa tu sendiri.. antara ramai2 sultan kat malaysia ni, ntah naper minat betul kat sultan azlan shah.. raja nazrin tu lagi akak minat.. hensem giler..

    ReplyDelete
  11. eh! acu pun rajin ke sana? ada sedara-mara ka?

    en_me...iya memang menarik! sayang tak banyak tempat singgah sebab tak tahan panas!

    kak nurdaniella....a'a memang hensem giler hehehe tapi yang erisya suka...bukan takat hensem tapi educated! hmmmm....kerabat yg erisya kenal setakat ni sumer bijak dan cantik!

    ReplyDelete
  12. hmm...lawa photo tu..semangat puan sorang ni mengambil photos..hehe...saya pernah cuba berbahasa perak tapi payah betul..tekak jadi serak2 basah..hehe

    ReplyDelete
  13. beautiful, beautiful fantastic photographs
    thanks for showing their
    kisses from Poland

    ReplyDelete
  14. ajeem....hmmm...kena makan tempoyak banyak2 baru boleh cakap perak hehehe...tapi erisya suka pertuturan org sabah ...lembut dan teratur tapi tak pandai nak tiru dialek sana...hmmm patutlah kengkawan / sedara-mara kahwin org sana bila belajar/bekerja di sabah :)...agaknya kalau erisya belajar di sana pun dapat org sana...tapi sebab belajar/bekerja di penang maka dapat org penang hehehe

    ReplyDelete
  15. popadam....terimakasih sebab sudi jemput...tapi tak leh gi..:)

    ReplyDelete
  16. Donata...thanks for coming...:)

    ReplyDelete
  17. wa..banyak tempat best kat sana ek..nak g honeymon kat sana agak yer ni huhu

    ReplyDelete
  18. selamat berhoneymoon di kuala :) kat sana pun ada byk hotel...jadi tak de masalah penginapan

    ReplyDelete
  19. DONATA hi ... Myślę, że teraz mogę czytać wpisów ... teraz tylko wiem, jak je przetłumaczyć

    ReplyDelete
  20. salam....terima kasih erisya...kerana sudi bagi ulasan dalam blog saya...

    ReplyDelete
  21. Such a beautiful place you live in! I wish I could go there some day...

    ReplyDelete
  22. salam,

    cantik dan menarik. Dah terlepaslah rindu ya?

    ReplyDelete
  23. kehkehekeh..lawak lah..jadi macam ayam ngan itik..huhuhu..mak tak kasi orang jauh2..huhuhu..hati dah kenan(kononnya)..hehehhe

    ReplyDelete
  24. alamak..hindustan..sedihnyer dengar lagu ni..huhuhu...klaka lah..hehehehe

    ReplyDelete
  25. sir nik: terima kasih kembali

    didixi: Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do malezja

    mazemie maz: iya...legaaaaa! TK :)

    fahana: dap org jauh pun best gak...dapat gi jalan2 di negeri / negara suami! mencuba makanan baru, juga jadi 'celebrity' di negera orang hehehe
    a'a lagu tu kegemaran erisya...suka citer tuh....cinta sejati yang PALING romantis!

    ReplyDelete
  26. Ciao!
    This photo is amazing!
    Malezja is very intersting place on the world :)

    ReplyDelete
  27. erisya..betul ke banyk tempat menarik kat perak nie???
    aja ada buat lawatan kat perak, tpi xtau nak pegi tempat menarik kat mana..
    ngan cari nie..
    tolong...

    ReplyDelete
  28. wildrose

    dziękuję. please come and visit malezja. Ci są mile widziane!

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Hi Erisya

    Beef is always
    lamb is rare in shops
    kisses from Poland

    ReplyDelete
  31. Hello Erisaya Nor, I love the beautiful photographs.
    My last trip to K. Kangsar I think wayyyyy back in 1983.
    Boleh saya belanjar Erisya Nor makan laksa Pak Ngah?
    Saya suka laksa.
    Laksa Alor Star dan Johore pun sedap.
    Have a nice day Erisya Nor....Lee.

    ReplyDelete
  32. donata : kisses from malaysia :)

    Lee: yes please! Hmm I love laksa too! especially laksa sarawak! have a nice day Lee :) errr when will you coming to malaysia ehem! to belanja me laksa? ;)

    ReplyDelete
  33. ..kesinambungan daripada comment Ajeem..

    kak.. LOL pun org Sabah gak..
    hahaha..
    Malu jer LOL kena puji.. huhu..

    **tunduk, sengih2 sambil pandang2 kak Erisya.. hahaha..

    ReplyDelete
  34. LOL....kak erisya memang suka orang sabah :) asyik kalau dengar org sabah bercakap....sedap! suami pun sama sebab tu dia minat stacy hehehe ehem! muka dah merah dah tuh!

    ReplyDelete
  35. arghhhh..
    malunyer.. huhu..
    LOL dah hampir 4 thn kak KL nie tapi slang tetap sama..
    kwn2 LOL pown terikut-ikut loghat pekat LOL.. huhu..

    ReplyDelete
  36. alahhh LOL dok jauh..kalau tak boleh ajar akak cakap loghat sabah...pasti sepupu kat sana terkejut hehehe

    ReplyDelete
  37. kalau kak nak adik ajar loghat sabah, i will.
    hehe..
    juz wanna let ya noe tht adik rindu kakak..

    kakak jaga diri ok..

    ReplyDelete
  38. watch satellite tv on pc
    great blog , how are you doing now eeh?

    ReplyDelete
  39. anonymous...thanks...never better!

    ReplyDelete
  40. anonymous...thanks...never better!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah