Wednesday, January 14, 2009

HAWA

Hawa dijadikan daripada rusuk Adam
BUKAN.....dari kepala untuk menjadi atasnya
BUKAN.....dari kaki untuk menjadi alasnya
malah
dari sisinya......untuk menjadi teman hidupnya
dekat dengan lengannya ......untuk dilindungi
dan
dekat di hatinya.......untuk disayangi
Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor form his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.
p/s: Makasih ya PK ...:)...tadi ada seminar ...sempat berkenalan ngan Dr Shuba dari UM....juga dapat jemputan kawin kat rumah PK :)

30 comments:

  1. Tapi ada jugak lelaki yang tak menghargai kedatangan HAWA sebagai teman di sisinya.. ..

    P/S ada sesuatu untuk Erisya di sini http://meniti-hari.blogspot.com/2009/01/andainya-aku-ini-sahabatmu.html

    ReplyDelete
  2. Setuju!!!
    salam perkenalan.


    http://meetuncleshah.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Salam anakanda erisya.

    Itulah perempuan sebenarnya di sisi sang lelaki yang beriman.

    Dekat di sisi bukan untuk dimaki, dekat dengan lengan bukan untuk alas penagan, dekat di hati bukan untuk disakiti.

    ReplyDelete
  4. salam erisya, setuju ngan uncle.. dekat di sisi bukan untuk di maki.. sememangnya wanita itu lemah, perlu di lindungi dan di sayangi..

    ReplyDelete
  5. Alangkah bahagianya jika Adam menyedari itu..

    Betapa bahagianya Hawa disayangi dan dihargai..

    Makanya, Adam dan Hawa saling memerlukan..

    ReplyDelete
  6. many greetings and hugs from Poland

    ReplyDelete
  7. hawas diciptakan dr lelaki utk lelaki

    salam kenal...

    ReplyDelete
  8. Fuh,syahdu aku mbacanyer...anyway, aku dah kembali. Sudi2 la singgah kat blog aku k...

    ReplyDelete
  9. salam ukuwwahfiLlah..

    stuju ngan komeng tirana, but ader gak wanita yg tak pandai menghargai belaian dan curahan kasih syg suami kepada kaum HAWA

    maaf, jika silap, tapi rasa2 nyer betul... (^_~)

    ReplyDelete
  10. Wow akak erisya,

    Hawa dingin (air-con ) untuk apa ?
    Hawa panas ( heater ) untuk siapa ?
    Hawa ( suhu yang sesuai + tekanan yang tertentu bisa tukar karbon jadi intau tau ,hehe...)

    Luluhawa kenapa ye ?

    Hawa bulan purnama dengan hawa bunga mawar merah ada "matching " ke ?

    Anyway , sweet Vanakam akak erisya.

    ReplyDelete
  11. Woman was made from the rib of man,
    She was not created from his head to top him,
    Nor form his feet to be stepped upon,
    She was made from his side to be close to him,
    From beneath his arm to be protected by him,
    Near his heart to be loved by him.

    ReplyDelete
  12. Tirana...terima kasih :) macam tu lah adat dunia....ada adam yg tak hargai...bila adam ok, hawa pulak tak hargai :)

    meet uncle shah...nice to meet you :)

    salaams uncle...sedap kata pujangga uncle tuh...malangnya masih ada lelaki sebegitu...kalau erisya lah...dah lama lari malam!

    kak nurdaniella dan LOL...betoiiii tuh!

    Donata, thanks for coming :)

    salam kenal kulna...iya tanpa hawa adam pasti kesunyian tanpa teman :)

    burung belatuk....ke mana menghilang diri? lama erisya teropong! nanti erisya ke sana ya...

    Nik...betul , ada juga wanita yang tak hargai....ada dunia bila dah hilang baru hargai:)

    vanakam PK..itu hawa tadak matching lah...tak sekufu hehehe
    thanks for the translation :)

    ReplyDelete
  13. ini lah yang merisau kan saya. risau saya tak dihargai.

    ReplyDelete
  14. Salam

    Amboi-amboi lagu jepang lah,

    Ok Siti Hawa sebenarnya di jadikan Tuhan dari hawa nafsi Adam yang sebelah kiri iaitu nafsu amarah, lawamah dan radhiyah, sebab itu dia di namakan hawa, di ambil dari nama sifat nafsu

    ReplyDelete
  15. Farhana....tak per...doa bebanyak agar dapat suami yang tahu menghargai...juga agar kita sama menghargai :) dulu erisya camtuh gak..rasa diri tak dihargai...hingga terlupa bertanya pada diri apakah erisya juga cukup menghargai :)

    Pak...sori ye...tak de lagu hetty ;) ooo patutlah nama hawa...patutlah wanita lebih emosi, TK pak! :)

    ReplyDelete
  16. Hello Erisya Nor,
    Women get the last word in every argument. Anything a man says after that is the beginning of a new argument.
    Have a nice day, Lee.

    ReplyDelete
  17. Sama2 akak erisya.

    Tak sama wavelenght-hmmm...from early state den dah tau...hehe feasibility study pun dah leh predict...tapi den layaaan so that agar2 dpt crystal supaya ada range 400-700nM hehe... finally pocik!

    Dr Shuba ? Takde nama staf/lecturer cam tu kat Jab Kimia. Dari Kejuruteraan kimia kut.

    Kenduri ?Bila ? Mai singgah rumah cek. Tipon dulu ye...sebab skg den slalu lepak kat tasik bandar sri permaisuri,cheras dan slalu berada di tkt 13 condo The Lumayan depan tasik tu...bagus jogging dan untuk riadah.

    ReplyDelete
  18. betul tuh maksu..:)setiap insan adalah istimewa

    ReplyDelete
  19. Lee....hah? hmmm afraid not for us...my hubby always has the last word in our argument :) ehem! any tip?

    PK, Dr subha tu kat molecular genetic...sedang buat kajian orkid
    Patutnya kenduri tuh ari ahad ni..mlngnya tertinggal kad jemputan kat ofis lak :( jadi tak tahu addnya

    ReplyDelete
  20. yes Erisya
    it froze pond
    flies in summer water
    many greetings, hugs and kisses
    from Poland

    ReplyDelete
  21. salam...erisya...terima kasih kerana selalu melawat dan memberi ulasan dalam blog saya..

    p/s: erisya...biasa saja ..blog erisya pun apa kurangnya..sangat meriah ape..!

    ReplyDelete
  22. Disculpa mi atrevimiento pero ..........................................Te agradecería a tí a cuant@s pasan por tu blog entréis en este blog y apoyéis .
    http://justiciaparamaores.blogspot.com/
    Era hija de una amiga mía ,solo pedimos justicia y con ello vuestras firmas, pásalo a cuantos conozcas por favor.
    MUCHAS GRACIAS

    ReplyDelete
  23. Adam dan Hawa saling perlu mlengkapi.....

    ReplyDelete
  24. takut untuk disanyangi...
    huhu~

    ReplyDelete
  25. banyaknyer komen..hehehe..untungnya jadi wanita..hargailah wanita..heheheh..hargai juga insan lain..kuikuikui

    ReplyDelete
  26. fahana...hargai semua makhluk...termasuk makhluk 4 dimensi tuh hehehe

    ReplyDelete
  27. madah berlang yang menjadi penawar segala duka antara wanita dan lelaki...ibarat nasi yang dimakan/dibaca tanpa jemu..hmm...apa pun,erisya dah capai tahap tu kann...

    ReplyDelete
  28. ajeem, alhamdulillah....setelah bertahun, dah capai tahap tuh ...tapi kena sering bajai agar berkekalan :) yang penting saling menghargai ....cinta saja tak cukup jika tiada penghargaan :), tak gitu?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah