Friday, December 31, 2010

AZAN

Baru-baru ni ustaz bercerita. Tentang kisah sahabat bernama Bilal (orang Habshi). Orang pertama yang melaungkan azan memanggil umat Islam bersolat. Orangnya berkulit hitam legam sebagaimana orang Habsyah yang lain. Suaranya juga tidak merdu. Namun dialah yang terpilih untuk melaungkan azan. Waktu itu, ada seorang lagi yang berminat untuk melaungkan azan. Suaranya merdu. Banyak kali dia meluahkan hasratnya kepada Rasulullah s.a.w. Namun tidak kesampaian. Akhirnya Rasulullah s.a.w. memberi keizinan bila melihat kesungguhannya.

Kali pertama dia melaungkan azan subuh, semua orang keluar dan tertanya-tanya siapakah orang yang mempunyai suara begitu merdu. Azan yang dilaungkan begitu mengasyikkan.

Selepas solat, Rasulullah s.a.w. berwajah muram. Tetiba baginda menangis. Para sahabat heran. Selepas ditanya, Rasulullah s.a.w. menyatakan kesedihannya kerana pertama kali tiada malaikat berjemaah bersama! Baginda menangis kerana malaikat Jibrail telah bertanya, " Ya Rasulullah....dah masuk subuh ka?"

Rupanya para malaikat tidak mendengar laungan azan yang sebegitu merdu! Sehingga terlepas peluang berjemaah bersama kekasih Allah.p/s: Hitam kulitnya tapi putih hatinya! Hmm...Bagaimana pula amalan kita, bisakah tembusi langit tujuh?

1 comment:

Terima kasih kerana sudi singgah