Tuesday, February 17, 2009

AYAT MOTIVASI

Sehari dua ni jiwa rasa begitu lemah. Tidak bersemangat. Ntah naper. Malah supervisor sempat antar emel....risau kerana semangat erisya yang semakin luntur... Rasa keseorangan tanpa sahabat2...tetiba jer rindukan mereka ...dan ntah apa2 perasaan yang negatif....mujurlah si teman rajin sms...terhibur juga hati ini...masih boleh tersenyum biarpun tak manis!

Astaghfirullah al azim...Entah kenapa erisya begitu leka....terlupa bahawa bukan insan pengubat jiwa tapi Maha Pencipta.....yang tahu segala keresahan hati dan segala punca....sedangkan empunya diri gagal mengerti di manakah silapnya hingga diburu resah begini.


Syukur, teman baik di ofis telah diilhamkan untuk berkongsi pesanan Dr Fatma az-Zahra.....hafallah ayat surah al Imran : 133 - 136....ayat motivasi yang amat mustajab. Malah beliau menganjurkan agar membacanya ketika solat taubat. Iya, solat taubatlah penawarnya...di samping mohon agar diberi rezeki ketenangan dan dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat....


Erisya suka dengan ayat ini....mengisahkan sifat2 bakal ahli syurga (mendapat pengampunan yang besar dari Allah):



Pertama: bersedekah ketika senang dan susah. Alhamdulillah amalan bersedekah ketika susah benar2 menjanjikan rezeki berlipat ganda dari Allah.



Kedua: menahan marah . Seperti kisah saiyidina Ali yang bertemu musuhnya. Di saat ingin menghunuskan pedang..tetiba wajahnya diludahi musuh! segera saiyidina Ali menyimpan semula pedang yang terhunus.... takut membunuh kerana marah...bukan kerana dia tuh musuh Allah!



Ketiga:Memaafkan kesalahan...hmmm....jangan pulak nanti semasa bergaduh-gaduh sayang ngan suami...beritahu suami " bang....saya tahu ni sumer salah abang....tapi tak per...saya maafkan segala kesalahan! " ...lain macam bunyinya tuh!



Keempat: jika buat kesalahan, bersegera bertaubat dan jangan diulangi kesalahan tersebut.

SURAH aL IMRAN : 133-136
(FAMILY OF IMRAN )


133. And march forth in the way (which leads to) forgiveness from your Lord, and for Paradise as wide as are the heavens and the earth, prepared for Al-Muttaqun (the pious - see V.2:2).
134. Those who spend [in Allah's Cause - deeds of charity, alms, etc.] in prosperity and in adversity, who repress anger, and who pardon men; verily, Allah loves Al-Muhsinun (the good-doers).

135. And those who, when they have committed Fahishah (illegal sexual intercourse etc.) or wronged themselves with evil, remember Allah and ask forgiveness for their sins; - and none can forgive sins but Allah - And do not persist in what (wrong) they have done, while they know.



136. For such, the reward is Forgiveness from their Lord, and Gardens with rivers flowing underneath (Paradise), wherein they shall abide forever. How excellent is this reward for the doers (who do righteous deeds according to Allah's Orders).






26 comments:

  1. Ingatilah Allah ketika tenang dan resah. Sesungguhnya dengan mengingati Allah dapat menghilangkan keresahan.

    ReplyDelete
  2. Thanks Tirana :) semoga Tirana sentiasa diberikan ketenangan walau dalam apa jua keadaan

    ReplyDelete
  3. Erisya jom kita p kursus motivasi ;-)) shyyyyy

    ReplyDelete
  4. Kak Erisya Nor..
    Wht happened kak?
    Be happy kak..

    Kak selalu ingatkan LOL yang hidup ini terlalu singkat utk bersedih..
    Juz b happy..

    LOL nak kak yg dulu.. Yang penuh motivasi, yang gelak tawa, yang periang..

    **Tapi kekadang kita memang xleh nak elak perasaan itu. LOL faham..

    **Love ya Kak!

    ReplyDelete
  5. salam erisya, entah kenapa perasaan akak sekarang ni pun down sangat.. mungkin sebab cuaca kot.. huhu.. terasa hati kecik sangat..

    ReplyDelete
  6. Akak, dah balik dari Penang ker? Jgn lemah2 ye akak..

    ReplyDelete
  7. adalah disarankan kita supaya bersolat taubat setiap hari, kan.

    ReplyDelete
  8. Salam erisya.

    Bukan saja sunat taubat tetapi umumnya kiamullail dan zikr.

    Inya Allah penyakit hati akan hilang.

    ReplyDelete
  9. salam erisya,
    terima kasih berkongsi ayat motivasi.. fitrah kita ni ada masa nya 'up & down'.. kdg2 kalo terlampau difikirkan, jadi serabut, buat apa pun mcm tak kena jer..
    suka lagu ni.. lirik nya mendayu2..

    ReplyDelete
  10. aaaaaerisya semasa saya jadi ahli Pengakap dulu saya diajar bahawa adalah pengakap itu seorang yang sentiasa terseyum dalam kesusahan. itulah yang saya amalkan sampai sekarang. pernah dulu ketika kesempitan wang isteri saya bertanya kepada saya "eh awak tak terasa susah ke, muka awak nampak relaks je" saya katakan kepadanya seperti apa yang saya katakan tadi. Umur saya sekarang dah 52 tahun tapi ada orang yang pertama kali jumpa saya kata macam 35 tahun tak tahulah ).Dia orang tanya saya makan apa. Saya cakap senyum walaupun sesusah mana.Satu lagi selalu baca Quran. buakannay saya alim tak pulak tapi selalu baca quran saya lupa segala kesusahan.

    ReplyDelete
  11. knock, knock, knock..
    adedede kak..
    cepat ar update..
    huhu..
    moody neh..
    hakhak..

    ReplyDelete
  12. Salam akak Eriesya, rinduuuuu kat akak, dah balik ke belum dr penang? jgn lemah2 ye akak...)

    ReplyDelete
  13. akak...nanti ada program lain bgtau ya...sori tak dapat ikut yang nih....nanti kita pi jalan2 kat tempat tu wokei?

    ReplyDelete
  14. LOL...betul tuh...jgn sedih tapi sebetulnya akak resah kerana rakan sekerja sakit serius...semalam dah confirm dia bone cancer....sedih..amak2nya kecil...tu lah kan...masih 30an...muda lagi :(

    ReplyDelete
  15. kak nurdaiella....heheheh erisya pun camtuh...kalau panas terik rasa malas jerrrr n tak dak mood nak buat keje

    ReplyDelete
  16. Lin, kak ada kat KL...minggu ni tak jadi ke penang...lega! tapi 1 hb mac kena ke sana lagi...

    ReplyDelete
  17. maksu....hmmm....ada gak terbaca tentang tuh....tapi memang tenang lepas solat taubat...

    ReplyDelete
  18. uncle...iya ka? insyaAllah akan cuba hafal...sebelum ni tak tahu...thanks uncle!....errrr ajarlah lagi ayat2 lain lak untuk membersih hati...boleh kan uncle? :)

    ReplyDelete
  19. kakyong...iya emosi kita macam graf...ada naik turunnya

    erisya pun suka lagu ini...dengar secara instrumental pun sedap! suara amanda(penyanyi) sedapkan?penyanyi asal ialah kumpulan bimbo.

    ReplyDelete
  20. Fital....terima kasih...ehem! patutlah dalam gambar pun tersenyum manis! seebtulnya kalau kat luar..erisya banyak ketawa jika tension...tapi tak de mood nak menulis ....suka tulis puisi jer masa down...tengoklah....n3 ni tak bermaya jer kan?

    ReplyDelete
  21. Rdhanz...haaa? di tag? alamak...so dah bertambahlah utang erisya! ok..nanti erisya pi tengok apa soklannya....errr tak de hadiah ke lepas jawab?

    ReplyDelete
  22. Lin LOL....ok dah hehehe...tapi taksempat nak buat n3 baru sebab bz ngan baby....nantilah bila senang kak masukkan gambo baby tuh...arini dia asyik tidur jer

    ReplyDelete
  23. tq 4 d info.. mohon share ke fb..:)

    ReplyDelete
  24. aifa....no hal...ambillah kalau ianya bermanafaat!

    ReplyDelete
  25. aifa....no hal...ambillah kalau ianya bermanafaat!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah