Wednesday, March 16, 2011

PULANG

Selepas 11 hari di negara orang akhirnya Erisya pulang. Perkara pertama yang dilakukan dalam flight adalah membaca berita tentang Jepun. Sedih ...teringat masa ke sana pada tahun 2003...ketika itu heboh ramalan akan berlaku gempa bumi terbesar di Tokyo dan ramai pihak yang khuatir dengan keselamatan rektor nuklear di sana.  Rupanya, tahun 2011 baru ianya berlaku. Sebetulnya, kami sekeluarga berhasrat hendak ke Tokyo pada pertengahan bulan Mac ini,..menghadiri konvokesyen anak sedara. Namun, perancangan tidak terlaksana kerana Erisya harus ke Hungary menjalankan tugas rasmi selama seminggu pada awal Mac. Subhanallah! patutlah byk aral untuk kami ke sana rupanya ada musibah.

Allah telah susun agar Erisya ke negara lain dan bukan Jepun.Semoga kenalan Erisya serta rakyat Malaysia di sana terselamat. Sebagai bangsa yang mempunyai integriti, Erisya yakin, pihak Jepun tidak berbohong bila menyatakan bahawa semuanya masih dalam kawalan. Mereka pasti akan sebarkan kebenaran bila keadaan di luar kawalan. Just to share this info:Radiation leak carries poison into Tokyo
Albuquerque Express
Tuesday 15th March, 2011  

Another blast in a Japanese nuclear plant has again raised the threat of nuclear fallout.
Another blast in a Japanese nuclear plant has again raised the threat of nuclear fallout.

Tens of thousands of people have been evacuated from around the stricken Fukushima nuclear plant.

For the past couple of days, people have been asking whether there will be a meltdown.

The likelihood has become more real with radiation levels near the plant now harmful to human health.

Radiation levels at the nuclear plant have been read at 400 milisieverts an hour, which are thousands of times higher than readings taken before the latest blasts.

Japanese prime minister Naoto Kan has warned the risk of leakage is rising and has urged people living within 30 kilometres of the plant to remain indoors at home or at work.

Very small readings of radiation have even been made in Tokyo.

Radiation levels just outside Tokyo have been quoted by officials at 40 times normal levels.

A single dose of 1,000 millisieverts can cause temporary radiation sickness.

A dose of 5,000 millisieverts would kill some people.

There are now very few people remaining within a 20 kilometre radius around the Fukushima No. 1 plant, 250 kilometres north-east of Tokyo.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi singgah